tiistai 11. tammikuuta 2011

Herkkuja ja hikoilua

Ranskassa loppiaista ei vietetäkään 6.1. kuten Suomessa, vaan ensimmäisenä sunnuntaina vuodenvaihteen jälkeen. Loppiaisen tienoilla ja aika pitkään sen jälkeenkin kaupoissa ja leipomoissa on myynnissä herkkua nimeltään Galette des Rois eli kuninkaiden piiras. Piiras on yleensä tehty voitaikinasta ja sen täytteenä on usein mantelimassaa tai omenahilloa. Piiraaseen on myös piilotettu pieni figuuri, jonka löytäjästä tulee päivän kuningas. Kruunukin tulee kakun mukana. Wikipedia tietää, että Ranskan pressa syö etiketin mukaisesti kakkunsa ilman figuuria ja mahdollisia kuningasleikkejä.

Meillä leikit tietenkin leikittiin ja päivän kruunupääksi valikoitui mieheni A. Hänen tiedustellessaan, mitä "voittaja" saa, totesin Wikipediaa lainaten, että saat ostaa seuraavan kakun. Sinänsä ei kovin hääppöinen palkinto, mutta toivon mukaan kakkua on siis piakkoin tarjolla lisää.

Sunnuntaina herkuttelu jatkui, mutta vähän eri merkeissä. Ajoimme Italian puolelle Ventimigliaan ja kävimme suosikkipizzeriassamme lounaalla. Mieli teki tietenkin lempipizzaani Ricotta e spinaci eli ricotta-juustoa ja pinaattia, mutta päädyin kuitenkin Valtellinaan, joka olikin suunnattoman hyvää. Siinä on tomaattikastikkeen ja mozzarellan lisäksi tuoretta rucolaa, ilmakuivattua naudanlihaa ja parmesan-lastuja. Tässä tulee ihan vesi kielelle, kun vain ajatteleekin.

Herkuttelun vastapainoksi olen tietenkin käynyt myös nyrkkeilemässä jo kaksi kertaa. Oli kiva mennä treeneihin, vaikka muutaman viikon tauon jälkeen omat suoritukset ovatkin lähinnä surkuhupaisia. Liikeradat ovat ihan hukassa ja lihakset jotenkin veltot, eikä reflekseissäkään ole paljon kehumista. A valitteli samoja asioita pöytätennistreeniensä jälkeen eli ilmeisesti ihan normaalista ilmiöstä on kysymys. Istumaannousut sentään nousevat yllättävän kevyesti, joten ei mitään niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Onneksi joulupukki toi minulle kuntonyrkkeilykirjan, jonka mukaan voi treenata 3 kuukautta. Jos treeneistä on kesällä vähän pidempi tauko, on pakko tehdä itsekseen jotain, jotten veltostu samanlaiseksi sohvaperunaksi kuin ennen nyrkkeilyn aloittamista.

Ei kommentteja: