tiistai 2. marraskuuta 2010

Ruokakomeron vakiot

Tämän alueen ruoka saa minulta täydet pisteet. Kokkailemme kotona lähes poikkeuksetta ihan tavallista, Välimeren alueelle tyypillistä ruokaa ja esittelenkin nyt ruokiemme perusraaka-aineita.

Raaka-aine, jota ilman emme pärjää päivääkään, on tietenkin oliiviöljy. Sitä menee keskimäärin litran pullo kolmessa viikossa. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Oliiviöljyn pitää olla extra virginiä ja maultaan vahvaa. Hauduttelemme pastan kaveriksi vihannekset aina runsaassa öljyssä ja usein öljyä tulee vielä kaadettua valmiiseenkin pastaan. Kuivahtaneen leivän voi dipata oliiviöljyyn ja esimerkiksi viipaloitu tomaatti menee ruuan lisäkkeenä, kun seuraksi lorauttaa öljyä, tipan balsamicoa ja vähän suolaa. Oliiviöljystä valmistan myös kaikki marinadit.

Suolasta puheen ollen, kaapissa pitää aina olla isorakeista Fleur de sel de Guérandea. Harvemmin lisäämme ruokaan tekovaiheessa suolaa, joten ruokaillessa on usein tarpeen ripauttaa muutama murunen. Rakastuin kyseiseen sormisuolaan ensimaistamalla, sillä se antaa ruokaan hyvin pehmeän maun toisin kuin tavallinen suola.

Pastaa ilman ei voi elää. Useimmiten tulee ostettua Barillan tai De Ceccon spagettia, penneä ja minipenneä. Aivan hiljattain olen hurahtanut ravioliin ja muihin täytettyihin tuorepastoihin.

Käytämme kaikkiin ruokiin lihaa ja jääkaapissa onkin aina oltava possusuikaleita. Täällä kaupasta löytää todella hyvänmakuisia suikaleita, joiden pakkauskoko on täydellinen. Yhdessä paketissa on kaksi erikseen suljettua sadan gramman annosta ja yksi annos riittää meille yhteen ruokailuun.

Kuivattu timjami on hyvin tyypillinen, monipuolinen Välimeren alueen ruokayrtti. Sitä tulee käytettyä pastakastikkeisiin, munakkaaseen, pihvin mausteeksi, perunoihin... Suomessa myytävät pikku purkit eivät meillä kauaa riittäisi, kun timjamia tulee lisättyä ruokiin aika reilulla kädellä. Täältä sitä saa onneksi isoissa pusseissa ja laatukin on todella hyvä.

Vihanneksista meiltä löytyy melkein aina valkosipulia, sipulia, tuoretta persiljaa ja/tai tomaattia. Tomaateista suosikkeja ovat makeat kirsikkatomaatit ja pitkulaiset tomaatit. Valkosipulia me syömme ihan kauhean paljon. Toisinaan pastakastikkeeseen menee kokonainen iso valkosipuli! Persiljaa myydään tuoreena ympäri vuoden marketeissa, joten sitä on kiva pitää jääkaapissa aina. Sitä voi käyttääkin melkein mihin vaan ja siitä saa kivasti ekstramakua ja -väriä ruokiin.

Säilykkeenä kaapissa on oltava tomaattimurskaa ja herneitä. Tomaattimurskasta saa ihanan pastakastikkeen possusuikaleiden tai jauhelihan kanssa. Käytän sitä myös meksikolaistyyppisiin kokkailuihini, kun tulisen ruuan himo yllättää. Herneet voi syödä pastan tai kuskusin kanssa.

Pakastimen puolelta löytyy nykyään jauhelihapihvejä (100% naudanlihaa!), pommes noisettes-pussi ja pinaattia. Jauhelihapihvit ja perunapallot ovat helppoja ja pikaisia nälänsammuttajia niinä päivinä, kun vatsa kurnii siihen malliin, että ruokaa pitää saada äkkiä. Pinaatilla höystämme pastaa ja riisiä.

Ei kommentteja: