lauantai 30. lokakuuta 2010

Autolla ajetaan varo-varovasti?

Vuonna 2009 tullessani Rivieralle kesätöihin tiesin, että tulen työssäni ajamaan autoa vähäsen lähes päivittäin. Onneksi en etukäteen tiennyt, minkälaiset maisemat ja liikennekulttuuri täällä päin maailmaa on. Aluksi olin tietenkin ihan paniikissa. Ensinnäkin tiet ovat mutkaisia ja kapeita. Alueen nimi ei turhaan ole Alpes-Maritimes, merelliset Alpit, sillä maasto on vuoristoista ja korkeuserot suuria. Niinpä tietkin ovat usein jyrkkiä tai vähintäänkin jonkinsortin ylä- tai alamäkiä. Maastosta johtuen koko teiden logiikka on ihan erilainen kuin Suomessa, mikä on minusta aika hämmentävää.

Viime aikoina olen ollut autoillessa lähinnä apukuskin paikalla, mistä käsin ehdin tehdä paljon huomioita paikallisesta liikennekulttuurista. Parhaimmillaan liikennekulttuuri on joustava, mutta joidenkin ihmisten käytös ihmetyttää. Monacossa ja sen ympäristössä ajelee eniten Monacoon, Ranskaan ja Italiaan rekisteröityjä autoja. Puheet italialaisten heikoista ajotaidoista pitävät kyllä paikkansa minun kokemuksieni mukaan. Usein, kun joku tekee jotain täysin kummallista ja odottamatonta, on autossa Italian kilvet. Etenkin kesäisin myös turistit aiheuttavat kaaosta. Klassikkona voitaneen pitää äkkipysähdystä vuoristotien sivuun ihailemaan maisemia ja ottamaan valokuvia. Siinä pääsevät testaamaan reaktioaikojaan ennen muuta ne lukuisat autoilijat, joille turvavälin käsite on tuntematon.

Liikeenteessä on paljon kuskeja, jotka ajavat hiljaa ja epävarmasti, mutta heitä, jotka kaahaavat röyhkeästi muista piittaamatta, on liikaa. Muutaman kerran olen herännyt yöllä siihen, että joku ajaa (äänestä päätellen Ferrarilla) meidän kotikatua hirvittävää vauhtia. Auto vain suhahtaa talon ohi ja sitten kuuluu kamala jarrujen kirskunta auton ajaessa mutkaan. Viime keväällä olimme liikennevaloissa Nizzassa Promenade des Anglaisilla, kun vierekkäistä kaistaa ohitsemme - punaisia päin siis - ajoi 150 km/h iso katumaasturi. Ja samoin päin seuraavia punaisia ja seuraavia ja seuraavia... Vihreä valo oli siis suojatietä ylittäville jalankulkijoille. Ihme ja onni, ettei mitään sattunut.

Yllättävän monille liikenneympyrässä ajaminen on täysi mysteeri. Milloin ei käsitetä sitä, että ympyrään tullessa täytyy väistää, milloin taas sitä, että ympyrässä ajaessa ei tarvitse väistää. Vilkunkäyttö on usein satunnaista tai muuten vaan epäloogista - muuallakin kuin liikenneympyrässä. Skootteri- ja moottoripyöräkuskit ovat sitten oma lukunsa. Jotkut heistä tuntuvat ajattelevan, etteivät mitkään liikennesäännöt koske heitä. Liikenteen seassa saatetaan jopa temppuilla esimerkiksi nostamalla etupyörä ilmaan puhumattakaan ihan perusjutuista, kuten vaikkapa ylinopeuksista ja vastaantulevien kaistalla ajamisesta.

Sitten on tietenkin vielä ne ihmiset, jotka vaan tekevät yksiselitteisesti jotain ihan käsittämättömän typerää, kuten se roskakuski, jonka näimme tänään moottoritiellä. Moottoritiellä Nizzasta Italian rajalle on jonkin verran tunneleita ja tunneleissa jokaisen kaistan yläpuolella on näyttötauluja, jotka osoittavat, onko kaista käytössä vai ei. Yhden tunnelin suulla huomasin, että oikeanpuoleisen kaistan ensimmäinen näyttötaulu roikkuu katosta johtojen varassa. Ajoimme tunnelista ulos juuri parahiksi nähdäksemme ison rekan ajavan samanlaisen näyttötaulun yli voimakkaasti jarruttaen. Ohitettuamme rekan turvallisesti, näimme roska-auton, joka ajoi roskalaatikoiden poimuri ylhäällä. Siinä asennossa auto on paljon rekkaakin korkeampi! Roskakuski onnistui kuulemastamme pamahduksesta päätellen kolauttamaan kolmannenkin näyttötaulun hajalle. Emme jääneet katsomaan, tuliko vahinkoa enemmän, kun emme halunneet näyttötaulua eteemme tai päällemme. Olisipa kiva tietää, mitä ihmettä sen kuskin päässä liikkui...

Ei kommentteja: