sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Journée du Patrimoine

Tänään Monacossa vietetään EU:n kulttuuripäivää, minkä ansiosta eri puolilla kaupunkia on monenlaista ohjelmaa ja museoihin ja nähtävyyksiin pääsee ilmaiseksi tai alennettuun hintaan. Tämän vuoden teemana on urheilu, vaikka suurin osa ohjelmasta ei kyllä minun nähdäkseni liity siihen mitenkään.

Meidän kulttuuripäivään urheilu sentään sisältyi, sillä mieheni oli lupautunut stadionille pöytätennisnäytökseen pelaamaan. Aamulla yhdeksältä olimme jo skootterin selässä ja naureskellen arvelimme, että näytöstä ei kyllä ole yhtään kukaan katsomassa niin varhain. Stadionin aulassa oli kuitenkin yllätykseksemme jo vierailijoita odottamassa ensimmäisen opastetun kierroksen alkua. Pöytätennis ja taekwondo esiteltiin ensimmäiselle ryhmälle yhtä aikaa ja vierailijat pääsivät halutessaan kokeilemaankin lajeja. Näytökset olivat kauhean kiinnostavia ja olisin voinut istua stadionilla vaikka koko päivän katsomassa eri lajien esittelyjä!

Näytöksen jälkeen pyörähdimme kotona syömässä ja jatkoimme kulttuuripäivää. Vierailujen kohteeksi tarjonnasta valikoituivat Grands Appartements du Palais Princier (palatsin museohuoneet) ja Musée Océanographique (merimuseo ja akvaario). Kummatkin olivat ihan käymisen arvoisia, mutta odotettu väenpaljous häiritsi etenkin akvaarioiden ihailua. Palatsin museohuoneissa oli maalauksia ruhtinaskunnan hallitsijoista ja vanhoja esineitä. Myös huoneet sinänsä olivat kattomaalaustensa ja sisustuksensa puolesta näkemisen arvoiset. Mieleenpainuvin yksityiskohta oli tunnelmaltaan suorastaan enkelimäinen maalaus Rainier III:sta ja Gracesta lapsineen (ja koirineen). Kuvassa perheen kuopus Stéphaniekin on jo vähintään teini-iässä, joten perheen arki ei tainnut ihan vetää vertoja kuvan harmonisuudelle.

Merimuseossa ei ollut tällä hetkellä näyttelyä, mikä oli vähän tylsää, mutta kaloja me sinne menimmekin katselemaan. Ja kyllähän niitä olikin kaikenvärisiä, - muotoisia ja -kokoisia. Monet kaloista olivat niin upeita, että niitä olisi voinut ihailla loputtomiin, mutta niin vaan oli siirryttävä ja annettava tilaa toisille katselijoille. Valokuvien ottaminenkin jäi, sillä palatsissa kuvaaminen oli kielletty ja kaloista en jaksanut edes yrittää ottaa nättejä kuvia, kun koko ajan joku oli tuuppimassa johonkin suuntaan.

Illalla kaupungilla olisi vielä tarjolla ilmainen elokuvanäytös. Filmi on muistaakseni 60-luvulta, mutta en nyt muista sen nimeä. Pääosissa Alain Delon ja Jane Fonda. Saa nähdä, tuleeko mentyä vai voittaako kotisohvan kutsu.

Ei kommentteja: