tiistai 14. joulukuuta 2010

Joulukalenterin 14. luukku: Palauta mieleen joulun kierrätysohjeet

Jouluna syntyy armoton määrä jätettä, joka olisi varsin suotavaa lajitellä ja hävittää oikein. Tietenkin kaikkein paras ohje on välttää roskavuoren kasvattamista, joten kannattaa miettiä, minkälaisilla valinnoilla asiaan voi vaikuttaa. Täältä löytyy hyviä ohjeita erityisesti joulunajan kierrätykseen ja jätteiden lajitteluun. Mikäli päivittäisjätteen kierrätys ja lajittelu on yleensäkin hakusessa, on korkea aika ottaa aiheesta selvää ja alkaa noudattaa ohjeita.

On hyvä myös pitää mielessä, ettei joulunakaan kukaan loputtomiin jaksa herkutella, joten ruokaa on varattava järkevä määrä. Jos ruokaa kaikesta huolimatta päätyy roskikseen, on se ehdottomasti lajiteltava oikein, sillä käsittelemätön biojäte vapauttaa kaatopaikalla ilmaan metaania, joka on kasvihuonekaasu.

Monacossa lajittelusysteemi on aika erilainen kuin Suomessa kotipaikkakunnallani, jossa kotitalousjätteet lajitellaan pääasiassa kahtia keittiö- ja karkeaan jätteeseen lasia, metallia yms. lukuunottamatta. Suurin ero on, että muovi, pahvi ja metalli lajitellaan täällä yhteiseen astiaan. Systeemi on mielestäni selkeämpi, kuin mihin olen tottunut Suomessa.

Ei kommentteja: