tiistai 7. joulukuuta 2010

Joulukalenterin 7. luukku: Auta vähäosaista, ilahduta yksinäistä

Säteilevä Tarja Halonen muistutti eilen Linnan juhlissa, että kaikista on pidettävä huolta. Lisäksi Paleface ja professori Heikki Hiilamo puhuivat haastattelussaan köyhyydestä ja eriarvoisuudesta. Joulun alla on erityisen sopiva aika miettiä, miten omalla toiminnallaan voisi edistää myös muiden hyvinvointia.

Auttaminen on siitä mukavaa toimintaa, että sitä voi tehdä monella tapaa ja siitä tulee itsellekin hyvä mieli. Mikä aihe on erityisesti sinun sydäntäsi lähellä? Lapset, vanhukset, eläimet, köyhät, luonto... Monella järjestöllä on internet-sivut, joiden kautta avustustyötä voi tukea usein eri tavoin. Lisäksi ainakin joulupadat muistuttavat ihan konkreettisella läsnäolollaan, että apua tarvitaan.

Jos raha on tiukalla, voisitko antaa aikaasi? Paikkakuntasi kehitysapukaupassa saatetaan esimerkiksi tarvita vapaaehtoisia joulumyyntiin. Voit myös sopia vaikka kahvihetken naapurin yksinäisen vanhuksen kanssa tai tarjoutua yksinhuoltajatuttavalle lapsenvahdiksi. Myös jo mainittujen joulupatojen seuraksi tarvitaan vapaaehtoisia.

Haluatko auttaa, mutta et mielellään lahjoita rahaa, eikä aikaakaan oikein ole? Muistathan, että lahjoittamalla sinulle tarpeetonta, hyväkuntoista tavaraa myyntiin avustusjärjestöjen kirpputoreille, paitsi autat, teet kierrättämällä myös ekoteon ja saat kodin kaappeihinkin tilaa. Jos olet töissä vanhainkodissa, järjestä vaikka kaverikoiratapaaminen vanhusten iloksi. Usein nelijalkaisen rapsuttelu herättää henkiin unohtuneita muistoja, jotka ovat arvoltaan korvaamattomia.

Annoit sitten aikaa tai rahaa tai osallistuit jollain muulla tavalla, on tärkeää muistaa, että apua tarvitaan vuoden ympäri. Parhaiten tuet tekemällä auttamisesta itsellesi tavan.

Ei kommentteja: